Kuchnia Barszcz czerwony według przepisu Magdy Gessler. Smakuje obłędnie!

Barszcz czerwony według przepisu Magdy Gessler. Smakuje obłędnie!

Barszcz czerwony to jedna z ulubionych zup Polaków. Co prawda, wielu osobom, kojarzy się on z wigilijnym stołem i Świętami Bożego Narodzenia, ale każda okazja jest dobra, by go przyrządzić. Warto zaznaczyć, że samo przygotowanie takiego posiłku nie jest ani trudnie, ani czasochłonne. Dodatkowo barszcz można podać zarówno solo, jak i z dodatkiem np. krokietów. Podajemy sprawdzony przepis, opracowany przez samą Magdę Gessler.

Tomasz Komenda został szczęśliwym tatą! Znamy imię i płeć dzidziusia

Warto zaznaczyć, że barszcz czerwony to zimowa, polska tradycja. Już od dawna, właśnie o tej porze roku, gospodynie przyrządzały pożywną i zdrową zupę z buraka. Warzywo to, posiada bowiem liczne, prozdrowotne właściwości. W związku z tym, barszcz czerwony nie tylko rozgrzewa, ale także chroni przed licznymi problemami, w tym przed chorobami nowotworowymi.

Barszcz czerwony sprawdzi się na każdej imprezie rodzinnej

W sieci znaleźć można wiele przepisów na barszcz czerwony. Niestety, nie każdy z nich smakuje dobrze. Godna zaufania jest natomiast receptura Magdy Gessler. Smak zupy z buraka według przepisu tej celebrytki zachwyca. Gessler podała następującą listę składników:

Dziecko nie chce jeść? Sprawdź 3 przepisy na śniadania, którym nie oprze się nawet największy niejadek

  1. 10 buraków,
  2.  cebula,
  3. 3 liście laurowe,
  4. 4 ziarna ziela angielskiego,
  5. 10 ziaren pieprzu,
  6. 2 łyżki octu spirytusowego,
  7. 7 jabłek antonówek średniej wielkości,
  8. 5 ząbków czosnku.

Wykonanie zupy można opisać w 4 krokach. Przede wszystkim należy:

Dagmara z „Królowych Życia” bez sztucznych rzęs i kilograma szpachli? Trudno uwierzyć! (FOTO)

  1. Obrać i umyć buraki, a następnie je pokroić i zalać zimną wodą (w garnku powinna być nawet 10 cm nad burakami). Co ważne, warzywa powinny być czarne w środku. To bardzo ważne, ponieważ aspekt ten wpływa na smak zupy z buraka.
  2. Warzywa należy gotować na małym ogniu razem z: cebulą, liśćmi laurowymi i pieprzem. W momencie wrzenia trzeba dodać ocet. Pełni on rolę utrwalacza koloru.
  3. Wywar należy gotować dalej, aż do chwili, w której buraki będą miękkie. Wówczas należy przelać zupę do innego garnka, dodać do niej czosnek, sól i cukier do smaku.
  4. Jabłka należy obrać i wrzucić skórki owoców do garnka. Zostawić w lodówce na noc, aby nasiąkł aromatem jabłek.

    Smakuje obłędnie!

Edyta Gąsior
Edyta Gąsior
Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Aktywna obserwatorka otaczającej rzeczywistości. Na Plotto.pl zajmuje się głównie gwiazdami i tematami lifestylowymi.

Polecane newsy

Komentarze

Zostaw komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ostatnie newsy

Kinga Rusin znów wbiła szpilę Agustinowi Egurrolli? Jej wiersz szokuje

Od kiedy pojawiła się oficjalna informacja, dotycząca przejścia Agustina Egurrolii z TVN do TVP, na mężczyznę spływa fala krytyki. Negatywny stosunek do niego wyraziła...

Doda przytyła kilka kilogramów. Nie uwierzycie, jak teraz wygląda (FOTO)

O tym, że Doda nie grzeszy skromnością, wie każdy, kto obserwuje jej działania w social mediach. Można tam bowiem zobaczyć zdjęcia, które mają za...

Przepis na domowy kisiel według Ani Starmach. Dzieci będą zachwycone!

Kisiel to jeden z najpopularniejszych i najszybszych deserów, jaki można przyrządzić w 15 minut. Uwielbiają go zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci. Niemniej jednak,...

Ta kobieta wygląda jak Magda Gessler. Wcieliła się w rolę restauratorki!

Właśnie odbywa się premiera spektaklu, na który miłośnicy teatru, czekali ponad rok – już w 2020 roku pojawiły się pierwsze pogłoski, że powstanie sztuka,...

Joanna Koroniewska jest załamana. Słowa hejterów doprowadziły ją do łez

Komentarze, które pojawiły się pod postem Joanny Koroniewskiej, mocno ją dotknęły. Kobieta została oskarżona o materializm – zarzucano jej, że „się sprzedała” i, że...

Edyta Pazura zdradziła rodzinny sekret. Szok, chodzi o pieniądze…

Podobno duże pieniądze lubią ciszę. Nic więc dziwnego, że przez 13 lat Cezary Pazura i jego żona Edyta, milczeli na ten temat. Po latach,...