Barszcz czerwony to jedna z ulubionych zup Polaków. Co prawda, wielu osobom, kojarzy się on z wigilijnym stołem i Świętami Bożego Narodzenia, ale każda okazja jest dobra, by go przyrządzić. Warto zaznaczyć, że samo przygotowanie takiego posiłku nie jest ani trudnie, ani czasochłonne. Dodatkowo barszcz można podać zarówno solo, jak i z dodatkiem np. krokietów. Podajemy sprawdzony przepis, opracowany przez samą Magdę Gessler.
Warto zaznaczyć, że barszcz czerwony to zimowa, polska tradycja. Już od dawna, właśnie o tej porze roku, gospodynie przyrządzały pożywną i zdrową zupę z buraka. Warzywo to, posiada bowiem liczne, prozdrowotne właściwości. W związku z tym, barszcz czerwony nie tylko rozgrzewa, ale także chroni przed licznymi problemami, w tym przed chorobami nowotworowymi.
Barszcz czerwony sprawdzi się na każdej imprezie rodzinnej
W sieci znaleźć można wiele przepisów na barszcz czerwony. Niestety, nie każdy z nich smakuje dobrze. Godna zaufania jest natomiast receptura Magdy Gessler. Smak zupy z buraka według przepisu tej celebrytki zachwyca. Gessler podała następującą listę składników:
- 10 buraków,
- cebula,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 10 ziaren pieprzu,
- 2 łyżki octu spirytusowego,
- 7 jabłek antonówek średniej wielkości,
- 5 ząbków czosnku.
Wykonanie zupy można opisać w 4 krokach. Przede wszystkim należy:
- Obrać i umyć buraki, a następnie je pokroić i zalać zimną wodą (w garnku powinna być nawet 10 cm nad burakami). Co ważne, warzywa powinny być czarne w środku. To bardzo ważne, ponieważ aspekt ten wpływa na smak zupy z buraka.
- Warzywa należy gotować na małym ogniu razem z: cebulą, liśćmi laurowymi i pieprzem. W momencie wrzenia trzeba dodać ocet. Pełni on rolę utrwalacza koloru.
- Wywar należy gotować dalej, aż do chwili, w której buraki będą miękkie. Wówczas należy przelać zupę do innego garnka, dodać do niej czosnek, sól i cukier do smaku.
- Jabłka należy obrać i wrzucić skórki owoców do garnka. Zostawić w lodówce na noc, aby nasiąkł aromatem jabłek.
Smakuje obłędnie!