Sycąca, smakowita i prosta w wykonaniu – tak w kilku słowach można opisać zapiekankę po szwedzku, na którą przepis zdradziła w swoim programie Ewa Wachowicz. Zobacz, jakie składniki są potrzebne do jej wykonania i dowiedz się, jaką ma ona wartość odżywczą.
Przepis na domową zapiekankę z kurczakiem nie został przypadkowo skomponowany. Wszystkie składniki są bowiem starannie dobrane – nie tylko pod względem doznań smakowych i wizualnych, ale także wartości odżywczych.
Jakie składniki są potrzebne do wykonania zapiekanki z kurczakiem?
Przepis na domową zapiekankę z kurczakiem składa się z następujących składników:
• pół kilograma piersi z kurczaka,
• 5 ziemniaków,
• 4 ząbki czosnku,
• 4 jajka,
• 4 łyżki śmietany i 4 łyżki majonezu,
• 1 łyżeczka curry,
• sól, pieprz, natka pietruszki,
• papryka,
• 100g sera dojrzewającego
Warto zaznaczyć, że filet z piersi kurczaka to źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Zawartość papryki w zapiekance również nie jest przypadkowa. Warzywo to jest bowiem bogate w witaminy: C, E oraz te z grupy B.
Wykonanie zapiekanki z kurczakiem
Jedną z najważniejszych rzeczy, jaką należy przygotować, planując wykonanie zapiekanki z kurczakiem jest naczynie żaroodporne. Niemniej jednak, zanim zostanie w nim zapieczona całość, należy pokroić fileta z kurczaka i usmażyć go na oleju, a następnie dodać tam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekany czosnek. Całość należy chwilę smażyć na małym ogniu.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Dopiero po wykonaniu tych czynności, należy wszystko przesypać do naczynia żaroodpornego i zalać składniki roztrzepanymi ze śmietaną i majonezem jajkami. Przyprawić. Na wierzch zetrzeć ser i wstawić do piekarnika na pół godziny. Temperatura powinna wynosić 180 stopni.