Wigilia Bożego Narodzenia to jeden z najbardziej klimatycznych wieczorów, na który – z podobnym stopniem fascynacji – oczekują dzieci i dorośli. 24 grudnia jest bowiem czasem pojednania, wzajemnej miłości i płynących prosto z serca życzeń. Warto również zaznaczyć, że wielu domach kultywowany jest zwyczaj podawania na stół 12 potraw, wśród których króluje zupa wigilijna.
Oczywiście, część Polaków – a w szczególności tych, którzy spędzają Wigilię w małym gronie – nie przygotowuje aż tak obfitej uczty. Niemniej jednak, nawet jeśli urządzana jest mała kolacja, zawsze pojawiają się co najmniej dwa dania: ryba z ziemniakami oraz zupa. W niektórych regionach Polski jest to barszcz czerwony z uszkami, inni nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez aromatu i smaku grzybowego barszczu lub grzybowej zupy wigilijnej.
Grzybowa zupa wigilijna – przepis od Magdy Gessler
W sieci można znaleźć wiele przepisów, niemniej jednak 24 grudnia lepiej nie robić eksperymentów. Podajemy sprawdzony przepis, według którego przygotowuje tą świąteczną zupę Magda Gessler.
- 20 dag grzybów suszonych,
- porcja warzyw (1 seler, 2 pory, 3 marchewki, ¼ kapusty, 1 pietruszka),
- duża cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1½ l wywaru mięsnego,
- pieprz,
- 20 dag sera korycińskiego,
- pęczek świeżego koperku (do posypania),
- opcjonalnie: grzanki
Sposób przyrządzenia:
- Grzyby należy zamoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Pozostawić je na całą noc.
- Rano (bez wylewania wody), trzeba pokroić grzyby w paseczki.
- Warzywa (oprócz cebuli) obrać i zetrzeć na tarce – por powinien być pokrojony w paseczki.
- Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle.
- Grzyby i wszystkie warzywa należy umieścić w jednym garnku, a następnie całość zalać wywarem mięsnym.
- Zupę gotować przez około 45 minut, a po zestawieniu z ognia przyprawić pieprzem, dodać ser pokrojony w kostkę, posypać koperkiem i – opcjonalnie – dodać grzanki.