Kuchnia Grzybowa zupa wigilijna - przepis Magdy Gessler. Rodzina będzie zachwycona!

Grzybowa zupa wigilijna – przepis Magdy Gessler. Rodzina będzie zachwycona!

Wigilia Bożego Narodzenia to jeden z najbardziej klimatycznych wieczorów, na który – z podobnym stopniem fascynacji – oczekują dzieci i dorośli. 24 grudnia jest bowiem czasem pojednania, wzajemnej miłości i płynących prosto z serca życzeń. Warto również zaznaczyć, że wielu domach kultywowany jest zwyczaj podawania na stół 12 potraw, wśród których króluje zupa wigilijna.

Barszcz czerwony według przepisu Magdy Gessler. Smakuje obłędnie!

Oczywiście, część Polaków – a w szczególności tych, którzy spędzają Wigilię w małym gronie – nie przygotowuje aż tak obfitej uczty. Niemniej jednak, nawet jeśli urządzana jest mała kolacja, zawsze pojawiają się co najmniej dwa dania: ryba z ziemniakami oraz zupa. W niektórych regionach Polski jest to barszcz czerwony z uszkami, inni nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez aromatu i smaku grzybowego barszczu lub grzybowej zupy wigilijnej.

Grzybowa zupa wigilijna – przepis od Magdy Gessler

W sieci można znaleźć wiele przepisów, niemniej jednak 24 grudnia lepiej nie robić eksperymentów. Podajemy sprawdzony przepis, według którego przygotowuje tą świąteczną zupę Magda Gessler.

Dorota Zawadzka z nostalgią wspomina swoją dawną miłość. Nie uwierzycie w kim kochała się „Superniania”

  1. 20 dag grzybów suszonych,
  2. porcja warzyw (1 seler, 2 pory, 3 marchewki, ¼ kapusty, 1 pietruszka),
  3. duża cebula,
  4. 2 łyżki masła,
  5. 1½ l wywaru mięsnego,
  6. pieprz,
  7. 20 dag sera korycińskiego,
  8. pęczek świeżego koperku (do posypania),
  9. opcjonalnie: grzanki

Sposób przyrządzenia:

  1. Grzyby należy zamoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Pozostawić je na całą noc.
  2. Rano (bez wylewania wody), trzeba pokroić grzyby w paseczki.
  3. Warzywa (oprócz cebuli) obrać i zetrzeć na tarce – por powinien być pokrojony w paseczki.
  4. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle.
  5. Grzyby i wszystkie warzywa należy umieścić w jednym garnku, a następnie całość zalać wywarem mięsnym.
  6. Zupę gotować przez około 45 minut, a po zestawieniu z ognia przyprawić pieprzem, dodać ser pokrojony w kostkę, posypać koperkiem i – opcjonalnie – dodać grzanki.

Gabriel Seweryn rozpieszcza ukochanego. Nie uwierzycie jak zaskoczył Rafała w łóżku

Edyta Gąsior
Edyta Gąsior
Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Aktywna obserwatorka otaczającej rzeczywistości. Na Plotto.pl zajmuje się głównie gwiazdami i tematami lifestylowymi.

Polecane newsy

Komentarze

Zostaw komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ostatnie newsy

Antek Królikowski ze wzruszeniem wspomina ojca. „To już rok…”

Właśnie dziś (27 lutego) przypada pierwsza rocznica śmierci Pawła Królikowskiego. W social mediach pojawiło się więc mnóstwo wpisów okolicznościowych. Publikowały je głównie osoby, które...

Małgorzata Kożuchowska o śmierci 3-letniej Hani. Padły ważne słowa

To, co wydarzyło się na Dolnym Śląsku w nocy z piątku na sobotę, przechodzi ludzkie pojęcie. To właśnie wtedy 25 -letni mężczyzna i starsza...

Magda Gessler o swoich miłosnych fantazjach. „Nie mogę się doczekać”

Według psychologów, związek na odległość jest w większym stopniu narażony na rozpad niż inne relacje partnerskie. Niemniej jednak, od każdej reguły jest wyjątek, a...

Kuba Wojewódzki się zakochał! Wiemy kim jest jego wybranka

Kuba Wojewódzki wyróżnia się dosyć specyficznym podejściem do związków. Do tej pory często zmieniał partnerki i nie miał w zwyczaju publicznie wypowiadać się na...

Małgorzata Rozenek ukradła pomysł na biznes? Oto oficjalny komentarz

Kilka dni temu Małgorzata Rozenek pochwaliła się w social mediach własną marką odzieżową. Jej radość z autorskiego projektu nie trwała jednak długo. Nagle zaczęły...

Joanna Koroniewska ma romans?! Szok, intryga wyszła na jaw

Jedna z najbardziej zgranych par show biznesu - Joanna Koroniewska oraz Maciej Dowbor - w ostatnim czasie nie schodzi z pierwszych stron gazet. Wiele...