Kisiel to jeden z najpopularniejszych i najszybszych deserów, jaki można przyrządzić w 15 minut. Uwielbiają go zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci. Niemniej jednak, ten z proszku nie należy do najzdrowszych. Lepiej więc przyrządzić domowy kisiel – aromatyczny, z kawałkami owoców. Przepis podała Ania Starmach.
Ania Starmach to słynna, polska kucharka, a zarazem autorka książek i portalu gastronomicznego. Kobieta stara się przekazywać swoim fanom smaczne, proste przepisy, które może wykonać nawet niedoświadczona osoba. Ekspertka, nierzadko dzieli się też pomysłami na szybkie przekąski lub deser dla dzieci – tym razem zaproponowała domowy kisiel.
Jak zrobić domowy kisiel?
Ania Starmach podała przepis na domowy kisiel. Do jego wykonania potrzebne są tylko trzy składniki: 500 g świeżych lub mrożonych owoców (mogą to być np. maliny, truskawki czy też jagody), 4 łyżki cukru oraz 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Dziś obudziłam się z myślą, że muszę po prostu muszę zjeść domowy KISIEL! Jego przygotowanie jest banalnie proste, możecie użyć dowolnych owoców: świeżych lub mrożonych.
Przygotowanie deseru jest równie proste. Wystarczy przełożyć owoce do garnka, dodać do nich cukier i podgrzać je na małym ogniu. Wkrótce puszczą one sok. Należy przelać kilka łyżek do kubka i tam też wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie to wymieszać. Dopiero wówczas można przelać roztwór do owoców i dokładnie podgrzewać – do momentu aż domowy kisiel zacznie gęstnieć. W momencie, gdy całość się zagotuje, można zdjąć garnek z ognia i …podawać pyszny, naturalny deser.