Kuchnia Anna Starmach podaje przepis na sernik wiedeński. Idealny na Święta

Anna Starmach podaje przepis na sernik wiedeński. Idealny na Święta

Zdobył serca i podniebienia Polaków swoim wyjątkowym smakiem i uniwersalnym charakterem. Sernik wiedeński – bo o nim mowa – sprawdzi się zarówno na kameralnym przyjęciu w gronie rodziny, jak i na biznesowych spotkaniach. Anna Starmach twierdzi, że ciasto idealnie pasuje na wigilijny stół i – jak sama przyznała – nie wyobraża sobie, by w jej rodzinnym domu go zabrakło.

Dagmara Kaźmierska zaskakuje na Instagramie. Tak wyglądała przed zabiegami (FOTO)

Warto zaznaczyć, że sernik wiedeński różni się nieco od tradycyjnego „serowca”. Między ciastami można wymienić dwie zasadnicze różnice: przede wszystkim, pierwszy z nich nie posiada kruchego spodu tak jak większość deserów z dodatkiem sera białego. W większości przypadków na wierzchu słodkiej przekąski znajduje się gorzka czekolada.

Sernik wiedeński – jak go przyrządzić?

Wiele osób obawia się, że przygotowanie sernika wiedeńskiego jest niezwykle wymagające i zadaniu sprostać mogą jedynie doświadczone w kuchni osoby. Nic bardziej mylnego! Dowodem na to jest przepis, który udostępniła Anna Starmach. Co zatem jest potrzebne do ciasta i jak należy je wykonać?

Anna Guzik padła ofiarą oszustów! Gwiazda "Na Wspólnej" ostrzega przed kupnem tego produktu

SKŁADNIKI:

1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (może być z wiaderka), 5 jajek, 100 g masła, 200 g drobnego, białego cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka mąki pszennej, łyżka cukru waniliowego, łyżka rodzynek (opcjonalnie),łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

Polewa: 120 g masła, 100 g cukru pudru, 4 płaskie łyżki kakao, 60 ml śmietanki kremówki 30% (możesz też użyć mleka)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na samym początku należy zmiksować tłuszcz z cukrem – składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. Po uzyskaniu puszystej masy dodać mąki: pszenną i ziemniaczaną, a na samym końcu wymieszać to z jajkami i serem.
  2.  Do gładkiej masy wrzucić rodzynki, skórkę oraz cukier waniliowy. Warto zaznaczyć, że nie można zbyt długo miksować całości – napowietrzona masa szybko opada w piekarniku.
  3. Formę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia, a także posmarować go masłem i wylać do niej masę.
  4. Bardzo ważny jest sposób pieczenia ciasta – włożone do piekarnika (170 stopni, bez termoobiegu) należy doglądać, a w trakcie pieczenia – zmniejszyć temperaturę o 10 stopni Celsjusza i piec 1,5 godziny. Upieczone ciasto chłodzić w uchylonym piekarniku.
  5. Wystudzone ciasto polać polewą (rozpuszczone masło, przesiany cukier puder i mleko)
    Barszcz czerwony według przepisu Magdy Gessler. Smakuje obłędnie!
Edyta Gąsior
Edyta Gąsior
Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Aktywna obserwatorka otaczającej rzeczywistości. Na Plotto.pl zajmuje się głównie gwiazdami i tematami lifestylowymi.

Polecane newsy

Komentarze

Zostaw komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ostatnie newsy

Eva Minge planuje ostrą metamorfozę. Koniec z rudymi włosami?

Od wielu lat, rude włosy są znakiem rozpoznawczym słynnej projektantki. Ten żywy, intensywny kolor, nie tylko eksponuje atuty urody kobiety, ale także dodaje „drapieżności”...

Blanka Lipińska o aferze z rozgwiazdami. Nie chodziło jej o Wieniawę?

Od kilku dni, w sieci można przeczytać informacje, że Blanka Lipińska ostro skrytykowała Julię Wieniawę i jej sesję zdjęciową z rozgwiazdami. Okazało się jednak,...

Dorota Zawadzka składa życzenia dla syna. Fani: „porażka wychowawcza”

Słynna Superniania pochwaliła się dziś na Twitterze zdjęciem sprzed 33 lat. Oczywiście, fotografia została dodana, ponieważ właśnie 17 stycznia syn Doroty Zawadzkiej celebruje urodziny....

Kinga Rusin nie wytrzymała. Szok, nie zostawiła suchej nitki na Pawłowicz

Wystarczy przeczytać pierwsze słowa wpisu, który dodała Kinga Rusin, by zorientować się, że kobieta jest – delikatnie mówiąc - zdenerwowana. Celebrytka nie ukrywa swojej...

Szarlotka na ciepło według przepisu Ani Starmach. Idealna na zimowe dni

Szarlotka jest uznawana jeden z najbardziej aromatycznych deserów, serwowanych w okresie jesienno-zimowym. W Polsce przyjęło się bowiem, że do ciasta należy dodać różnego rodzaju...

Edyta Górniak wchodzi w dyskusje z fanami. Temat mrozi krew z żyłach!

To, że Edyta Górniak interesuje się metafizyką, wie praktycznie każdy. Celebrytka często w social mediach umieszcza zadania domowe dla followersów, które mają pomóc im...