Kuchnia Anna Starmach podaje przepis na sernik wiedeński. Idealny na Święta

Anna Starmach podaje przepis na sernik wiedeński. Idealny na Święta

Zdobył serca i podniebienia Polaków swoim wyjątkowym smakiem i uniwersalnym charakterem. Sernik wiedeński – bo o nim mowa – sprawdzi się zarówno na kameralnym przyjęciu w gronie rodziny, jak i na biznesowych spotkaniach. Anna Starmach twierdzi, że ciasto idealnie pasuje na wigilijny stół i – jak sama przyznała – nie wyobraża sobie, by w jej rodzinnym domu go zabrakło.

Dagmara Kaźmierska zaskakuje na Instagramie. Tak wyglądała przed zabiegami (FOTO)

Warto zaznaczyć, że sernik wiedeński różni się nieco od tradycyjnego „serowca”. Między ciastami można wymienić dwie zasadnicze różnice: przede wszystkim, pierwszy z nich nie posiada kruchego spodu tak jak większość deserów z dodatkiem sera białego. W większości przypadków na wierzchu słodkiej przekąski znajduje się gorzka czekolada.

Sernik wiedeński – jak go przyrządzić?

Wiele osób obawia się, że przygotowanie sernika wiedeńskiego jest niezwykle wymagające i zadaniu sprostać mogą jedynie doświadczone w kuchni osoby. Nic bardziej mylnego! Dowodem na to jest przepis, który udostępniła Anna Starmach. Co zatem jest potrzebne do ciasta i jak należy je wykonać?

Anna Guzik padła ofiarą oszustów! Gwiazda "Na Wspólnej" ostrzega przed kupnem tego produktu

SKŁADNIKI:

1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (może być z wiaderka), 5 jajek, 100 g masła, 200 g drobnego, białego cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka mąki pszennej, łyżka cukru waniliowego, łyżka rodzynek (opcjonalnie),łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

Polewa: 120 g masła, 100 g cukru pudru, 4 płaskie łyżki kakao, 60 ml śmietanki kremówki 30% (możesz też użyć mleka)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na samym początku należy zmiksować tłuszcz z cukrem – składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. Po uzyskaniu puszystej masy dodać mąki: pszenną i ziemniaczaną, a na samym końcu wymieszać to z jajkami i serem.
  2.  Do gładkiej masy wrzucić rodzynki, skórkę oraz cukier waniliowy. Warto zaznaczyć, że nie można zbyt długo miksować całości – napowietrzona masa szybko opada w piekarniku.
  3. Formę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia, a także posmarować go masłem i wylać do niej masę.
  4. Bardzo ważny jest sposób pieczenia ciasta – włożone do piekarnika (170 stopni, bez termoobiegu) należy doglądać, a w trakcie pieczenia – zmniejszyć temperaturę o 10 stopni Celsjusza i piec 1,5 godziny. Upieczone ciasto chłodzić w uchylonym piekarniku.
  5. Wystudzone ciasto polać polewą (rozpuszczone masło, przesiany cukier puder i mleko)
    Barszcz czerwony według przepisu Magdy Gessler. Smakuje obłędnie!
Edyta Gąsior
Edyta Gąsior
Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Aktywna obserwatorka otaczającej rzeczywistości. Na Plotto.pl zajmuje się głównie gwiazdami i tematami lifestylowymi.

Polecane newsy

Komentarze

Zostaw komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ostatnie newsy

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na zapiekankę z kurczakiem. Pycha!

Sycąca, smakowita i prosta w wykonaniu – tak w kilku słowach można opisać zapiekankę po szwedzku, na którą przepis zdradziła w swoim programie Ewa...

Doda niczym guru sukcesu wygłasza słowo na Niedzielę. Fani biją brawo

Doda (Dorota Rabczewska) niejednokrotnie wzbudzała kontrowersje ze względu na swój wizerunek i zachowanie, ale nigdy nie przejmowała się komentarzami innych. Cały czas robiła to,...

Agustin Egurrola został ojcem! Znamy płeć i imię dziecka

Dziś w nocy, a dokładnie o godzinie 01:49 na świat przyszedł syn Agustina Egurroli. Wzruszony celebryta pochwalił się tą radosną nowiną na Instagramie i...

Małgorzta Rozenek parodiuje Hankę Mostowiak. „Runę w kartony”

Od kiedy, Małgorzata Rozenek stworzyła własną markę, na jej Instagramie pojawia się mnóstwo postów dotyczących biznesu odzieżowego. Ostatnio kobieta nagrywała wiadomość obok kartonów, przeznaczonych...

Ewa Farna omal nie zemdlała, wciskając się w gorset. Szokujące nagranie!

Mogłoby się wydawać, że złote rady typu: „chcesz być piękna, musisz cierpieć” już dawno odeszły w zapomnienie. Nic bardziej mylnego! Idealnym przykładem jest sama...

Cezary Żak zawstydził gwiazdy Instagrama! „Czas otworzyć szampana”

Od 2010 roku popularność aplikacji Instagram rośnie w błyskawicznym tempie. W Polsce korzysta z niej już prawie 7 milionów osób! Nic więc dziwnego, że...