Kuchnia Szarlotka na ciepło według przepisu Ani Starmach. Idealna na zimowe dni

Szarlotka na ciepło według przepisu Ani Starmach. Idealna na zimowe dni

Szarlotka jest uznawana jeden z najbardziej aromatycznych deserów, serwowanych w okresie jesienno-zimowym. W Polsce przyjęło się bowiem, że do ciasta należy dodać różnego rodzaju przyprawy korzenne np. cynamon i goździki. To właśnie one odpowiadają za wyjątkowy zapach i smak ciasta z nadzieniem owocowym. Przeczytaj, jak smakuje szarlotka na ciepło według przepisu Ani Starmach.

Magdalena Narożna ostro dementuje plotki. Szok, fani są zażenowani

Warto zaznaczyć, że pojęcie „szarlotka” nie powinno być mylone z zupełnie inaczej przyrządzanym „jabłecznikiem”. Szarlotka składa się bowiem z półkruchego lub kruchego ciasta oraz owoców – najczęściej są to jabłka, ale oczywiście można używać również innych np. brzoskwiń. Często też jest podawana na ciepło. Z kolei podstawę jabłecznika stanowi ciasto biszkoptowe, co sprawia, że smak wyrobu cukierniczego jest inny.

Szarlotka na ciepło – jak wykonać?

Szarlotka na ciepło według przepisu Ani Starmach jest nieskomplikowana w wykonaniu. Sama autorka przepisu podkreśla, że deser można wykonać w mgnieniu oka, by później delektować się – w domowym zaciszu – jej wyjątkowym smakiem.

Jestem w górach. Za oknem ❄️❄️ po pas, w kominku pali się ogień a ja zajadam ciepłą jeszcze szarlotkę! Ale mi dobrze! Poniżej wrzucam wam przepis

Martyna Wojciechowska o związku. „Zarzekałam się, że to nie dla mnie”

Do wykonania szarlotki na ciepło potrzebne są następujące składniki: 320g mąki, 250 g masła, 80g cukru, 1 jajko, łyżka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypta soli. Z kolei, nadzienia składa się z 2 kilogramów jabłek, 40g cukru oraz cynamonu.

Jak wykonać ciasto?

Wszystkie składniki, niezbędne do wykonania ciasta należy wymieszać i wyrobić w misce. Następnie trzeba ukształtować z ciasta kulkę i włożyć do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dno formy do pieczenia oraz zapiec około 12 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jabłka należy obrać, zetrzeć na tarce i przełożyć do rondla lub garnka. Dodać cukier oraz cynamon i podsmażyć na małym ogniu (około 20 minut), do momentu, aż jabłka zmienią się w mus. Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód ciasta, a drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce (na mus). Całość piec jeszcze przez godzinę.

Anna Lewandowska udostępniła prywatne nagranie. Video obiega sieć

Edyta Gąsior
Edyta Gąsior
Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Aktywna obserwatorka otaczającej rzeczywistości. Na Plotto.pl zajmuje się głównie gwiazdami i tematami lifestylowymi.

Polecane newsy

Komentarze

Zostaw komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ostatnie newsy

Właściciele mPress.pl: wprowadzamy nową jakość na rynku serwisów newsowych

Od kilku tygodni na rynku serwisów newsowych działa mPress. Nie jest to jednak kolejny, "zwykły" projekt, jakich jest w ostatnim czasie na pęczki. Otóż...

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na zapiekankę z kurczakiem. Pycha!

Sycąca, smakowita i prosta w wykonaniu – tak w kilku słowach można opisać zapiekankę po szwedzku, na którą przepis zdradziła w swoim programie Ewa...

Doda niczym guru sukcesu wygłasza słowo na Niedzielę. Fani biją brawo

Doda (Dorota Rabczewska) niejednokrotnie wzbudzała kontrowersje ze względu na swój wizerunek i zachowanie, ale nigdy nie przejmowała się komentarzami innych. Cały czas robiła to,...

Agustin Egurrola został ojcem! Znamy płeć i imię dziecka

Dziś w nocy, a dokładnie o godzinie 01:49 na świat przyszedł syn Agustina Egurroli. Wzruszony celebryta pochwalił się tą radosną nowiną na Instagramie i...

Małgorzta Rozenek parodiuje Hankę Mostowiak. „Runę w kartony”

Od kiedy, Małgorzata Rozenek stworzyła własną markę, na jej Instagramie pojawia się mnóstwo postów dotyczących biznesu odzieżowego. Ostatnio kobieta nagrywała wiadomość obok kartonów, przeznaczonych...

Ewa Farna omal nie zemdlała, wciskając się w gorset. Szokujące nagranie!

Mogłoby się wydawać, że złote rady typu: „chcesz być piękna, musisz cierpieć” już dawno odeszły w zapomnienie. Nic bardziej mylnego! Idealnym przykładem jest sama...